Festival Op Art ove godine posvećen je ženama i ženskom tijelu kao mediju

NAKON POSLA
18.5.2017. 8:29:29

Festival Op Art ove godine posvećen je ženama i ženskom tijelu kao mediju
Umjetnički festival Op Art održat će se u subotu, 20. svibnja u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Kako su istaknuli organizatori, ovogodišnji festival posvećen je ženama, a program će započeti u 19 sati predstavljanjem knjige Ružice Šimunović „Tijelo u dijalogu, ženske performativne prakse u Hrvatskoj".

– U knjizi koja je svojevrstan pregled ženskog performansa od 1970-tih do danas, a pisana u formi intervjua, zastupljeno je dvadeset hrvatskih umjetnica performansa , između kojih je svoje mjesto našla i svestrana umjetnica Tajči Cekada, s kojom nastavljamo drugi dio Op Arta, kazali su organizatori.
Izložba pod nazivom ”Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama” otvorenje će doživjeti u 20 sati, nakon čega slijedi plesni performans „Mrtvo vrijeme", umjetničke organizacije Kabinet.
Čekadina fotografska izložba „Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama" uprizoruje stanje društva kroz refleksiju (su)života biljaka i bespuća birokracije tih istih ustanova, odnosno gubitak motivacije i venulost pod anonimnim autoritetima, te „čekanju" kao jednoj od inherentnih aktivnosti društvenih i ekonomskih relacija moći i društvenih podjela. Na „čekanje" se nastavljamo s plesnim performansom „Mrtvo vrijeme" Umjetničke organizacije Kabinet, na čelu s Ivanom Kalc i njenim plesačicama; Kristina Žuvela, Sanda Hunjak, Tereza Korošec, Nika Krajnović, Marta Slaviček, Fanni Tutek Hajnal i Tajči Čekada, kazali su organizatori.
Program završava koncertom elektronsko-eklektičnog dua MED u kojem sudjeluju Marta Slaviček i Saša Matić, te druženjem na terasi umjetničkog paviljona Juraj Šporer uz domjenak i degustaciju vina.
– Osim poveznica među najavljenim umjetnicama, ovogodišnji Op Art festival bavi se ženskim tijelom kao medijem, tijelom kao društvenim konstruktom te inzistira na političkoj vidljivosti žena. Danas kada se vrtoglavo vraćamo unazad, kada se poput sedamdesetih za vrijeme Crnog vala pokušavaju cenzurirati umjetnički radovi, kada se pitanje abortusa dovodi u sve fragilniju poziciju, smatramo da je bitno progovarati iz ženske pozicije. Pozicije koja je još uvijek „na čekanju" i kojoj se kroz legitimizaciju viših patrijarhalnih političkih instanca opetovano gubi glas, zaključili su organizatori festivala Op Art.
 
(I:liburnija.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eKvarner.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se