Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest 2017.

NAKON POSLA
6.10.2017. 8:26:11

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest 2017.
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Rijeci se od 9. do 14. listopada održava drugi Mentalfest 2017. – Festival mentalnog zdravlja, čiji je cilj potaknuti javnost na prihvaćanje osoba s mentalnim poteškoćama te smanjivanje predrasuda i stigme.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine, 10. listopada svake godine. Opći cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu", što je i tema drugog izdanja Mentalfesta.

Kako je kazala predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka Ika Rončević-Gržeta, u svom svakodnevnom radu liječnici svjedoče o sve većem broju ljudi kod kojih se, zbog preopterećenosti poslom, razvijaju simptomi poput nesanice, indiferentnosti, razdražljivosti, a ponekad i pregorijevanja.
„Ponekad se simptomi ne javljaju kao posljedica situacije na radnom mjestu, već i zbog osobnosti zaposlenika, najčešće kod onih koji imaju jako velike ambicije, potrebu za postizanjem uspjeha i udovoljavanjem zahtjevima radnog mjesta i nadređenih," kazala je dr. Rončević-Gržeta, dodajući kako su istraživanja pokazala kako se simptomi u jednakoj mjeri pojavljuju i kod zaposlenika i njihovih nadređenih.

Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karle Mušković, vrlo često se kao posljedica situacije na radnom mjestu razvije i depresija, što zasigurno pridonosi i značajnom brojci od 5.000 hospitalizacija te 160 tisuća bolničkih dana zbog depresivnih epizoda u 2015. godini, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Program Mentalfesta uključuje mnogobrojne aktivnosti, a kako je u ime organizatora, Doma za odrasle osobe Turnić, kazala ravnateljica Martina Baiocco, prošlogodišnje prvo izdanje festivala rezultiralo je ne samo većom vidljivosti mentalnih problema u javnosti, već i mnogobrojnnim dobrobiti za same korisnike Doma Turnić.

Festival započinje u ponedjeljak, 9. listopada okruglim stolom na temu „Izazovi zapošljavanja osoba s psihosocijalnim teškoćama" u Gradskoj vijećnici te postavom dvije izložbe koje će se na Korzu moći pogledati do petka – izložbe fotografija tetovaža ovisnika i njihovih priča „Moje slike, moji snovi" te retrospektive prvog Mentalfesta s najavom ovogodišnjeg.

U utorak, 10. listopada na Fakultetu zdravstvenih studija održat će se simpozij „Mentalno zdravlje na radnom mjestu". U srijedu, 11. listopada, pored štandova na Korzu, na Filozofskom fakultetu biti održana projekcija filma „Četvrti majmun", a u Book caffeu Dnevni boravak program „Živa knjižnica", gdje će svi zainteresirani imati priliku razgovarati s korisnicima Doma Turnić, koji se brine o psihički oboljelim osobama. Na Filozofskom fakultetu, koji se uključio u organizaciju kako bi dao pogled na mentalno zdravlje s aspekta humanističkih znanosti, u četvrtak i petak, 12. i 13. listopada održat će se korisnička konferencija pokreta "Čujenje glasova” na kojem će okupiti predstavnici udruga i ustanova iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Također, u  petak će u Kazalištu Kalvarija glumačka družina Doma Turnić izvesti predstavu, a program Mentalfesta završava u subotu, 13. listopada na boćalištu Doma Turnić, gdje će se na karaokama „Ludo, ali moguće" ogledati korisnici, zdravstveni djelatnici te članovi obitelji korisnika.

Partneri Mentalfesta su: KBC Rijeka, Klinika za psihijatriju, Medicinska škola u Rijeci, Psihijatrijska bolnica Lopača, Filozofski fakultet u Rijeci, Udruga za pomoć ovisnicima "Vida”, Grad Rijeka.

Pokrovitelji Mentalfesta su predsjednica Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, Medicinski fakultet u Rijeci, Metronet, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravlja, Primorsko-goranska županija, Book Caffe Dnevni boravak, Ri-teatar, Kazalište Kalvarija, Sveučilište u Rijeci.
 
(I:rijeka.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eKvarner.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se