eRačun ključan je u 2018.

ČLANCI
21.4.2017. 9:05:36

eRačun ključan je u 2018.
Za elektroničke ili eRačune kraj 2018. bit će ključan u EU pa i Hrvatskoj, jer od studenog te godine počinje puna primjena odgovarajuće direktive EU-a i eRačun postaje obvezan u postupcima javne nabave, što znači da će svi biti obvezni primiti i obraditi te račune i pritom ne tražiti i papirnati račun.

Poručeno je to s predstavljanja projekta razmjene eRačuna između gospodarstvenika i javne administracije 'Croatian eInvoicing B2A Exchange Project/Projekt razmjene eRačuna između gospodarskih subjekata i javne administracije'. 
 
Projekt je sa 75 posto ili 251,3 tisuće eura sufinancirala Europska komisija (ukupni proračun projekta je 335,1 tisuću eura), a u sklopu financijskog Instrumenta za povezivanje Europe-CEF usmjerenog poticanju i potpori projekata za razvoj i rad infrastruktura digitalnih usluga namijenjenih zajedničkoj koristi.

Nositelj projekta je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok su partneri iz različitih segmenta poslovanja i komunikacije s klijentima - Fina, Grad Pula, HEP, IN2 i mStart, čiji su predstavnici naglasili uspješnost projekta u povezivanju s državnim tijelima i drugim klijentima oko primanja, slanja i obrade eRačuna, što im je pomoglo i u tehnološkom jačanju platforme za razmjenu eRačuna. 

'Cilj Ministarstva u projektu je bio uspostaviti sve sustave koji rade s državom, od malih i srednjih poduzeća, preko dobavljača, proizvođača ICT rješenja i informacijskih posrednika do poreznih i pravnih savjetnika i svih koji sudjeluju u procesu izdavanja, slanja, primanja i obrade eRačuna u strukturiranom obliku. Time je i uspostavljen učinkovit model za razmjenu tih računa', kazala je pomoćnica ministrice gospodarstva Ivana Soić.

Sve oko eRačuna temelji se na direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koja je stupila na snagu u travnju 2014. i slijedom koje od studenog 2018. eRačun postaje obvezom u komunikaciji s državom u postupcima javne nabave.

Procjenjuje se da će se u EU potpunim uvođenjem eRačuna uštedjeti 423 milijarde eura, i to najviše zbog smanjenih troškova pripreme, ispisa i kuvertiranja računa, eliminiranja troška poštarine, brže isporuke računa te njihovim pohranjivanjem u sigurnu i kontroliranu elektroničku arhivu, što bi trebalo donijeti i bolju i bržu obradu računa, ali i brže plaćanje.

Hrvatska je za to tehnološki i zakonski spremna, no morat će se poraditi na informiranju i edukaciji poduzetnika, ali i državnih te tijela javne i lokalne uprave. Naime, iako zanimanje za tim raste, ipak postoji još dosta straha i želje za (samo) papirnatim računima.

Oni koji krenu s eRačunima uštedjet će oko 70 posto na troškovima obrade, slanja i primanja računa.

(I:tportal.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eKvarner.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se