Započeli riječki gastro dani posvećeni srdeli

NOVOSTI
1.6.2018. 8:20:52

Započeli riječki gastro dani posvećeni srdeli
U sklopu programa Ri gastro, posvećenog prehrani, zdravlju te lokalnim namirnicama i ugostiteljima, od 30. svibnja do 6. lipnja održat će se manifestacija „Srdela je IN" posvećena jednoj od najboljih predstavnica mediteranske kuhinje. U ovom će tjednu sudjelovati petnaestak ugostiteljskih objekata koji će svoje jelovnike ispuniti tradicionalnim, ali i novim, kreativnim jelima od srdela.
 
Po završetku tjedna posvećenog srdeli započet će „Dani trešanja" koji će trajati do 16. lipnja, a uključit će i veliku Gastrofeštu u petak, 15 lipnja, kada se slavi Dan grada Rijeke i blagdan sv. Vida, a program će na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske započeti u 11 sati.

Nadolazeće dane, koji se zbivaju u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke, predstavile su Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda i Sanja Krmpotić, koordinatorica programa. Boban Štiglić kao cilj manifestacije izdvojila je popularizaciju mediteranske prehrane kod lokalnog stanovništva i turista, a Krmpotić je istaknula kako je ova mediteranska kuhinja proglašena UNESCO-ovom nematerijalnom baštinom o čemu u našem kraju treba voditi računa. „Dani posvećeni srdelama odvijaju se osmi puta, a ova jeftina namirnica dokaz je da za zdravu prehranu nije potrebno mnogo novaca", rekla je Krmpotić te zahvalila ugostiteljima – suradnicima Ri gastra.

Povodom ovih dana bit će organizirana i dva predavanja o odnosu prehrane i zdravlja; dr. sc. Silvija Zec Sambol govorit će o prehrani po krvnim grupama, a predavanje o mediteranskoj prehrani kroz povijesni, kulturološki i znanstveni aspekt održat će doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. Predavanja su na rasporedu u utorak, 5. lipnja u prostorijama Gradske vijećnice od 18 do 20 sati, a ulaz je slobodan za sve.

Silvija Zec Sambol istaknula je kako treba razmišljati o zdravlju kroz hranu navodeći kako je „hrana lijek i lijek je hrana". Od kvaliteta srdele kojoj su nadolazeći dani posvećeni, ova je integrativna liječnica izdvojila bogatost proteinima, kalcijem, D vitaminom i dobrim masnim kiselinama. „Srdela je lako probavljiva, smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti te omogućava bolji rad moždanih stanica, a istraživanja pokazuju da se usprkos tim činjenicama, riba općenito premalo jede u Hrvatskoj", kazala je Zec Sambol.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako dani srdela i trešanja već niz godina privlače mnogo posjetitelja i dodao kako manifestacija koja promiče gastro kulturu i Rijeku kao gastro destinaciju.


Više informacija o nadolazećim manifestacijama, uključujući popis ugostiteljskih objekata koji u njima sudjeluju, dostupno je na www.rigastro.visitrijeka.hr.
 
(I:mojarijeka.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se